Национален отбор

Най-добрите ученици дебатьори и техните международни успехи

Какво е националният отбор по дебати?

От 2016 г. насам АДБ селектира национален отбор по дебати на България. Той подновява състава си всяка година и се състои от десет талантливи, изявени и силно мотивирани гимназисти. Нашият екип от треньори и ментори методично и в хода на тристепенна селекция подбира новите представители на отбора и след това прекарва с тях следващата година, за да ги подготви да представят страната ни достойно на международни състезания по дебати като световни и европейски първенства. 

През последните години отборът поддържа възходяща тенденция по отношение на успеха и доказва своя потенциал благодарение на отдадеността на своите опитни треньори. Някои от успехите на българския национален отбор включват: класиране на осминафинали на европейското състезание по дебати Heart of Europe през 2017 г., четвъртфинал през 2018 г. и полуфинал през 2019 г. на същото състезание. През 2020 г., Националният ни отбор достигна полуфиналите на ARGO Open 2020, а през 2021 и 2022 г. достойно представи България на най-престижното състезание по дебати - Световното Първенство по ученически дебати (World Schools Debating Championship).

Българският национален отбор по дебати спечели престижно състезание! 

 

На 10.05.2024-12.05.2024 се проведе престижното международно състезание по дебати Vienna IV 2024, в което взеха участие над 80 отбора от различни държави.

В категорията за студенти Николай Ангелов и Румен Маринов достигнаха до финала на състезанието, а отборът на Велина Андонова и Алек Селвелиев до четвъртфинал. 
В категорията за ученици и двата ни отбора от Националния отбор по дебати достигнаха до финала на състезанието и отборът на Аделина Гълъбинова и Таня Анастасова спечелиха! 

Българската делегация постига успех и в индивидуалното класиране!
Алек Селвелиев заема второ място като най-добър говорител на състезанието, а Румен Маринов се нарежда като четвърти такъв!

В категорията за начинаещи на състезанието Калоян Коцев е награден като втори най-добър говорител, а Валентин Кацаров заема четвърто място! 

Пожелаваме успех на Националния отбор в участието им на Световното първенство по дебати за ученици в Сърбия!